Gastro-oesofagale reflux of zuurbrand ('het zuur') waarbij per ongeluk wat maaginhoud terug naar de slokdarm gaat is een vaak voorkomende aandoening. Zuurbrand gaat niet alleen gepaard met het branderig gevoel, maar ook met hoestbuien. Om het zuur te beperken zijn er negen voedingsmiddelen die u maar beter kunt vermijden. 1) Koffie, thee en cafeïnehoudende drankjesKent u alle voordelen van koffie?Verminder uw risico op diabetes door koffie of thee te drinkenKoffie en gezondheidDeze drankjes bevatten cafeïne of theïne, substanties die de verslapping van de sluitspier van de slokdarm bevorderen en zo ook het zuurbrand.Cafeïne en theïne kunnen ook het slijmvlies van de slokdarm aantasten dat bij mensen met gastro-oesofagale reflux ontstoken is.2) Koolzuurhoudende drankjesDrankjes met koolzuur kunnen maar beter vermeden worden omdat ze het risico op een opgezette buik doen toenemen en omdat ze een negatief effect hebben op de gastro-oesofagale sluitspier. 3) Wijn, bier en andere drankjes met alcoholAlle alcoholhoudende dranken hebben het nadeel dat ze een verslappend effect hebben op de sluitspier van de slokdarm, de spierklep die verhindert dat de inhoud van de maag terug naar de slokdarm gaat. Bij een lege maag (nuchter) is het effect nog krachtiger.4) MelkMelk kan beter vermeden worden omdat het vetten, eiwitten en calcium bevat, drie elementen die bijdragen tot de productie van maagzuur.5) MelkchocoladeMelkchocolade bevat zowel vetten als cafeïne, twee substanties die maagzuur veroorzaken.6) Vetrijke en gefrituurde voedingsmiddelenHoe vetter een gerecht, hoe moeilijker en hoe trager de spijsvertering. De voedingsmiddelen blijven langer in de maag wat de secretie van maagzuur doet toenemen. 7) Citrusvruchten en het sap ervan (appelsienen, citroenen, enz.)Deze vruchten bevatten zuren en die komen dan bovenop de maagsappen. Bovendien bevatten ze vitamine C, een vitamine die de secretie van maagzuur doet toenemen.8) Groene munt en pepermuntMunt bevordert de verslapping van de sluitspier van de slokdarm. Dat geldt ook voor tomaten.9) Kruiden en aromatenKruiden en aromaten kunnen het slijmvlies van de slokdarm irriteren en zo het branderig gevoel doen toenemen.